Кападокия – едно мистично пътешествие в Турция

5 дни / 4 нощувки
Маршрут:  Благоевград- София – Анкара – Кападокия – Коня – Бурса – София

Дати на отпътуване:

Цена от: 459 лв.

 

1-ви ден: Благоевград – София – Анкара – 1170 км.
Отпътуване от гр. София в 05:00 ч. от пл. “Св. Александър Невски” по маршрут София – Пловдив – Хасково – Свиленград. Преминаване на граничните пунктове Капитан Андреево – Капъ Куле.
Дневен преход. Късно вечерта пристигане в турската столица Анкара – вторият по големина град в страната. Настаняване в хотел 4* в Анкара.Вечеря.Нощувка.

2-ри ден: Анкара – Соленото езеро – Кападокия – 350 км.
Закуска. Панорамна обиколка на Анкара. Тя включва разглеждане на символа на града – Цитаделата – най-старата част на града, Музей на анадолските цивилизации, колекциите включват експонати от времето на палеолита и неолита. Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”, възможност да се разгледа музейната сбирка от документи и предмети свързани с живота и дейността на великия турски президент.
Отпътуване за Кападокия.
По пътя кратка фотопауза на второто по големина солено езеро в Турция – Туз Гюлю, разположено на 905 м. надморска височина.Пристигане в Кападокия.
Настаняване в хотел 4* в Юргюп. Вечеря. По желание, с допълнително заплащане, ритуал на въртящите се дервиши “Сема”.Вечеря. Нощувка.

3-ти ден: Кападокия – Юргюп – Аванос – Гьореме – Каймаклъ – 100 км.
Закуска.По желание, с допълнително заплащане, възможност за разходка с балон над Кападокия – едно от най-вълнуващите и незабравими изживявания в живота на човек.
/Тръгване от хотела към 04:30, на разсъмване издигане с балона на височина 800 м. Разходката продължава около 1 час, денят за провеждане на мероприятието може да бъде сменен в зависимост от метеорологичните условия/.
Важна забележка: Туроператорът не носи отговорност, ако по независещи от него прични, предварително направента резервацията за полет с балон се анулира по време на пътуването.Целодневна екскурзия в Кападокия. Екскурзията започва с посещение на Долината Дервент, известна още като долина на въображението или Розовата долина. Свободно време за разходка в град Юргюп.
Посещение на Долината Зелве (долината е осеяна със скални църкви и “вълшебни комини”, тя е една от най-ранно заселените и най-късно изоставени монашески долини в Кападокия).Екскурзията продължава в местността Паша багъ. Посещение на градчето Аванос, древната Ванесса, разположена на двата бряга на река Казал ърмак (“Червената река”, най-дългата река в Турция). Градът е известен заради грънчарството – занаят, зародил се по тези места още от времето на древните анатолийски племена хети. Свободно време.

Посещение на традиционно грънчарско ателие. Разходка в Национален парк Долината Гьореме, намиращ се в списъка на Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. Разглеждат се скалните светилища, уникално доказателство за силата на византийското изкуство и след иконоборческия период.
Възможност за посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, от чиито връх се откриват зашеметяващи гледки.Завръщане в хотела. Разглеждане на един от най-големите и най-интересните подземни градове в района – Каймаклъ – датиран от второто хилядолетие преди новата ера. Той достига до около 80 м. дълбочина и е разположен на осем етажа под земята, съставен е от вкопани във вулканичните скали жилищни и обществени помещения свързани с тунели.
По желание с допълнително заплащане – посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма от регионите на Турция.
Вечеря.Нощувка.

4-ти ден: Юргюп – Коня – Ескишехир
Закуска.
Отпътуване за Коня – религиозното сърце на Турция.
Пристигане в Коня. Посещение гробницата на ислямският философ Мевляна Джелаладдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и ордена на въртящите се Дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние.
Отпътуване за Ескишехир. Името на града означава „стар (ески) град“ и подсказва за многовековното съществуване на града. В своята история градът е бил завладяван от перси и македонци, но своя разцвет преживява по време на византийското владичество. По-късно е завладян от селджуците и османските турци.
Настаняване в хотел 4* в Ескишехир.Вечеря. Нощувка.

5-ти ден: Ондупазаръ – Парк Сазова – София
Закуска.Ескишехир е познат сред местните като „градът на Настрадин Ходжа“, тъй като често е спряган за негово родното място. Старият квартал “ Одунпазаръ” с етнографските къщи, преминаващата река Поруск със своите красиви мостове, кафенетата и ресторантите предлагащи специалитети от местната кухня създават уникалния облик и атмосфера на града.
Посещение на етнографското селище Ондупазаръ.

Отпътуване за България.

 

Цената включва:

 • транспорт с автобус, лицензиран за международно пътуване;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря (без вкл. напитки) в хотел 4* в Анкара;
 • 2 нощувки със закуски и вечери (без вкл. напитки) в хотел 4* в Кападокия;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря (без вкл. напитки) в хотел 4* в Ескишехир;
 • панорамна обиколка на Анкара (без включени входни такси);
 • целодневна екскурзия в Кападокия (без включени входни такси);
 • посещение на Коня (без включени входни такси);
 • посещение на етнографското селище „Одунпазаръ“ в Ескишехир;
 • туристическа програма в с местен екскурзовод по посочения маршрут;
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут.

 

Цената не включва:

 • входни такси за посещаваните обекти;
 • разходи от личен характер;
 • доплащане за единична стая – 90 лв.;
 • обяди и напитки по време на храненията;
 • посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма (менюто включва плодове, ядки и напитки, местно производство) – 30 евро – осъществява се при минимум 25 записани туристи, заплаща се в офиса на агенцията най-късно с доплащането;
 • посещение на ритуал на въртящите се дервиши “Сема” – 20 евро – осъществява се при минимум 25 записани туристи, заплаща се в офиса на агенцията най-късно с доплащането;
 • разходка с балон над Кападокия – около 180 – 250 евро – заявява се при записване за екскурзията

 

Начин на плащане:

 • депозит – 150 лв. на записан турист
 • доплащане – 14 дни преди датата на отпътуване

Входни такси:

 • входна такса за Музей на анадолските цивилизации, – 36 TRL;
 • входна такса за Крепостта Ючхисар, – 9 TRL;
 • входна такса за Скалните църкви на Долината Гьореме, – 56 TRL;
 • входна такса за Долината Зелве и Пашабагъ – 18 TRL;
 • входна такса за подземния град Каймаклъ, – 42 TRL;
 • входна такса за гробницата на Мевляна, Коня – около 7 TRL, при групи над 14 човека се заплащат задължително и слушалки – около 4 TRL

Необходими документи:

 • Задграничен паспорт с 6-месечна валидност към датата на заминаване;
 • За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител са необходими паспорт, нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/;
 • За деца до 18 г., независимо дали пътуват без родители, 1 родител или със 2-ма родители, при разминаване на фамилиите на детето и родителите са необходими паспорт и акт за раждане /оригинал и 2 копия/.